Etiketten evalueren, het is soms een karwei!

Als we gezonder willen eten en leven, dan is het vaak ook belangrijk om eens te kijken hoe de etiketten nu gelezen moeten worden. Letten we enkel op de ingrediënten of kijken we eerder naar de voedingswaarde. En als we daarnaar kijken, wat is er nu belangrijk?

Ingrediënten

Wat zeggen de ingrediënten

We zien dat alles gerangschikt staat van groot naar klein. Hierdoor weten we dus wat de belangrijkste ingrediënten zijn en de minder belangrijke. 

Hoeveel suiker zit er nu in een product?

Als we naar producten kijken, dan willen veel mensen weten hoeveel suiker er nu eigenlijk in een product zit. Dit gaan we niet kunnen doen door te kijken naar de voedingswaarde. Want daar staan de suikers zowel voor de suikers die van nature aanwezig zijn als die zijn toegevoegd. En het zijn toch die toegevoegde die wij willen weten?!

We gaan dus kijken naar onze ingrediënten, afhankelijk van waar suiker staat weten we of suiker in grote hoeveelheden wordt toegevoegd of niet. We kijken dan natuurlijk naar alle vormen van suiker.

Wat zijn de andere namen voor suiker?

We willen dus weten hoe suiker op onze verpakking kan staan. Andere namen kunnen zijn:

  • Glucose(stroop)
  • Fructose(stroop)
  • Invertsuiker(stroop)
  • Melasse
  • Honing
  • Dextrose

Wat met de voedingswaarde?

Als we naar de voedingswaarde kijken, dan is het belangrijk dat we naar het totaalbeeld kijken. We gaan ons dus niet enkel focussen op de energie, de eiwitten of dergelijke. Het is misschien wel leuk om te weten te komen hoe wij dit bekijken. Wij hebben een aantal criteria die we volgen om te analyseren of een product al dan niet gezond is. Hier kan je deze criteria vinden: