Advies bij eetstoornissen


We zijn gespecialiseerd in het behandelen van eetproblemen, dus staan klaar om mensen te helpen naar een leven waarbij eten/gewicht/uiterlijk/... niet meer op de eerste plaats staan. Dit is natuurlijk een relatief lang proces met vallen en opstaan, maar we zijn er om je gedurende dit volledige proces te helpen en bij te staan!

 

Wil je meer te weten komen over eetstoornissen, eetverslavingen of onze manier van behandelen? Dat kan hier! Twijfel je of je een eetstoornis of eetverslaving hebt? Dan kan je hier de kenmerken ervan lezen en hopelijk tonen deze je aan wat jouw relatie met eten is. Twijfel je nog steeds dan kan je altijd contact opnemen en kunnen we een intake gesprek inplannen om je twijfels al dan niet weg te nemen.

 

Wat is het?

We zijn er om je op verschillende vlakken te helpen met je eetproblemen. Eetproblemen, dat is een zeer ruim begrip, denk maar aan een suikerverslaving, anorexia nervosa en dergelijke meer. Het gaat er eigenlijk om dat je  op één of andere manier een probleem hebt met eten. We zien vaak dat we obsessief met eten of gewicht bezig zijn, maar ook dat eten of bepaalde aspecten van eten een heel grote rol in ons leven gaan spelen.

 

Vergeet ook niet dat hieronder ook zaken horen zoals stiekem eten (dus dat mensen niet mogen zien hoeveel je eet of wat je eet), maar ook alcoholproblemen of alcoholmisbruik horen hierbij.

 

Emotioneel eten?

Naast eetproblemen zien we de laatste tijd ook veel mensen die zeggen dat ze een emotionele eter zijn. Maar wat is dit nu eigenlijk? Een emotionele eter is iemand die bij eender welk gevoel naar eten of een bepaald soort voedingsmiddel gaat grijpen. Dit kan zijn om zichzelf te troosten, maar het kan ook als ontspanning of beloning zijn. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.

 

Behandeling?

Eerst moet er gekeken worden of er effectief sprake is van een eetprobleem en dit gebeurt aan de hand van een intake gesprek. Op basis van dit intake gesprek kan de situatie geëvalueerd worden en kan er gekeken worden naar een mogelijke behandeling. Niet alleen voeding, maar ook psychologische hulp is hiervoor belangrijk. Heb je zelf reeds een psycholoog? Dan bekijken we, uiteraard enkel met jouw toestemming, of het mogelijk is om hiermee contact op te nemen. Heb je nog geen psycholoog, dan kijken wij of we iemand kunnen aanraden die bij je past. Wij werken reeds met verschillende psychologen samen en probeer ook met hen je situatie op geregelde tijdstippen te bespreken.

 

Waarom opteren wij nu voor een aanpak op verschillende vlakken? Dit is omdat we merken dat niet alleen het symptoom (het eetprobleem) aangepakt moet worden maar ook de oorzaak ervan. Vaak is de oorzaak psychologisch en hier moeten we leren mee omgaan. Daarnaast moet er ook naar de voeding gekeken worden en hoe we deze terug gezond kunnen maken. Een eetprobleem zorgt er vaak voor dat we bepaalde voedingsmiddelen in overmaat gaan eten en andere juist gaan vermijden.

 

De behandeling is volledig persoonlijk en voor jou wordt dan ook een eigen behandelplan opgesteld met specifieke doelen. Met als einddoel om je eetstoornis de baas te kunnen. Dit doen we door educatie, te kijken wat de goede porties zijn voor jou, te leren hoe je je gewicht en lichaam kan leren accepteren en nog zoveel meer. 

 

Verschillende soorten consultaties

We beginnen altijd met een uitgebreide intake om een duidelijk beeld te krijgen wat er allemaal in je hoofd omgaat en waarrond we best werken. Daarna kijken we samen wat er jou precies kan verder helpen om dit aan te pakken. Dit kan zijn door volgende zaken:

  • Educatie rond gezonde voeding
  • Educatie rond richtporties
  • Mindful eating of bewuster leren eten
  • Een weerwoord ontwikkelen voor de drang in ons hoofd
  • ...

Tijdens de consultaties maken we ook gebruik van enkele tools. Daarnaast krijg je vaak informatie mee naar huis, maar ook opdrachten om je zoveel mogelijk te helpen. Als je ouders, broer(s), zussen, partner... het moeilijk vinden om te weten hoe ze het best je helpen, dan is het ook steeds mogelijk dat ze eens langskomen. We kijken eigenlijk wat voor jou de beste hulp kan zijn. 

 

Meer informatie of een afspraak?

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.