Heb je last van het prikkelbare darmsyndroom? Of raadt je dokter je aan om het FODMAP dieet toe te passen? Dan helpen we je hier graag mee verder. 

 

Dit door je te informeren wat FODMAP is en je een duidelijk beeld te geven hoe je dit moet aanpakken. Meer informatie over FODMAP's of een plek waar je vragen kan stellen vind je hier.

 

Het FODMAP-dieet bestaat uit 3 fases, namelijk de eliminatiefase, de herintroductiefase en de stabilisatie fase. Hier een klein beetje uitleg over hoe dit verloopt. Gedurende enkele weken gaan we de FODMAP's vermijden/elimineren en het is dus belangrijk dat je weet wat je moet doen. Dit doen we door je veel informatie mee te geven, wat krijg je mee van ons?

 • Informatie over FODMAP in het algemeen
 • Een dieetlijst met wat je wel kan eten
 • Receptenbundel (met meer dan 100 recepten)
 • Verschillende weekmenu's om je inspiratie geven
 • Een eet- en klachtendagboekje

Dit om ervoor te zorgen dat je het dieet goed kan aanpakken. Het is een moeilijk dieet en daarom dat ik je ook alle handvatten wil aanreiken om het makkelijker te maken.

 

Nadien kijken we om deze FODMAP's te herintroduceren zodat we te weten komen op wat je nu precies reageert. Samen bekijken we hoe je je voeding moet aanpassen en hoe je dit in je dagdagelijkse leven kan implementeren. We helpen je ook met de herintroductie en hoe je bepaalde signalen moet interpreteren. Zodat we na het verloop van het dieet je ook verder kunnen helpen. Dit noemen we dan nadien de stabilisatiefase.

 

Zijn er voedingsstoffen uitgekomen waar je lichaam op reageert? Dan stellen we een nieuwe dieetlijst op en helpen je om dit in je voedingspatroon aan te passen. Zodat je minder last hebt van je darmen.

 

Wil je een afspraak om hiermee te starten, laat het ons weten. Je kan dit via onderstaand formulier doen, maar je kan ook onmiddellijk via de online-agenda een afspraak inplannen. Je kiest dan voor de afspraak opstart eliminatiefase. 

 

Wat is FODMAP

Als je niet weet wat je FODMAP is, of je wilt eerst wat meer informatie. Dan kan onderstaand filmpje je zeker wegwijs maken.

Verloop van verschillende consulten

Eliminatiefase

1STE CONSULT

Het eerste consult bij de eliminatiefase is een zeer uitgebreid consult omdat er hier veel in besproken moet worden. Je mag rekenen dat deze toch wel 2u30 tot 3u duurt. Tijdens dit consult bespreken we samen wat FODMaP is, kijken we wat je allemaal nog kan eten en hoe je je huidige eetpatroon kan aanpassen naar een gezond en FODMaP-vriendelijk patroon. We overlopen echt alles, zo leer je hoe je de etiketten moet evalueren, hoe je je eten kan plannen en nog veel meer. Tijdens deze consultatie krijg je ook al enkele zaken mee:

 • de code voor extra recepten op de website
 • Informatie over FODMAP in het algemeen
 • Een dieetlijst met wat je wel kan eten
 • Receptenbundel (met meer dan 100 recepten)
 • Verschillende weekmenu's om je inspiratie geven
 • Een eet- en klachtendagboekje

Na de consultatie maken we ook zo snel mogelijk je persoonlijk gezond en FODMaP-vriendelijk dagschema op zodat je zo snel mogelijk kan starten. Tijdens de consultatie bespreken we ook wanneer je effectief zal starten met de eliminatiefase.

 

ONLINE CONSULT

Nadat je ongeveer een week bezig bent met de eliminatiefase nemen we contact met je op, dit kan via mail, telefonisch, skype, FaceTime of dergelijke. We spreken op voorhand af hoe dit contact zal verlopen en als het niet via mail is spreken we ook het moment af. Dit is om te kijken hoe alles lukt en of er nog geen vragen zijn. We willen er natuurlijk voor zorgen dat deze fase zo soepel mogelijk gaat verlopen, dus moet dit besproken worden. 

 

EVALUATIECONSULT

Na een bepaalde periode (die we samen af spreken), komen we terug samen om eens te evalueren hoe deze eliminatiefase verloopt. We kijken dan ook samen hoe lang je deze eliminatiefase nog moet volgen om zo zeker te zijn dat je goed met de herintroductie kan beginnen. Bij deze consultatie breng je ook je eet- en klachtendagboekje mee zodat we samen alles goed kunnen bespreken en evalueren.

 

Herintroductiefase

1STE CONSULT

Als we de eliminatiefase hebben doorlopen, dan kunnen we beginnen met de herintroductiefase. Net voordat je ermee begint komen we samen (voor ongeveer 1u) en dan bespreken we uitgebreid samen hoe je deze fase moet aanpakken. We bespreken duidelijk wat er allemaal moet gebeuren en wat je ook moet noteren. Voor deze fase hebben we een handig boekje ontwikkeld om je hiermee terug verder te helpen. Dit alles om er zeker van te zijn dat je ook deze fase tot een goed einde kan brengen.

 

ONLINE CONSULT

Net zoals bij de eliminatiefase gaan we je hier ook na ongeveer 1 week contacteren om samen te overlopen hoe alles lukt met de herintroductie en of alles duidelijk is voor de daarop volgende weken. We kijken ook of je denkt of het goed is om terug af te spreken na het einde van de herintroductie of dat we beter nog een online consult tussenin in plannen. Dit hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. 

 

EVALUATIE CONSULT

Als we de herintroductie hebben doorlopen komen we terug samen om te evalueren hoe je dit moet interpreteren en hoe we je voeding verder kunnen uitbreiden. Eerst en vooral gaan we je verder helpen om een nieuwe manier van eten te ontwikkelen om dan effectief ook minder last te hebben en over te gaan in de stabilisatiefase. Ook geven we je nog praktische tips en tricks mee gekoppeld aan de zaken waar jij last van hebt.

 

Na het consult ontwikkelen we voor jou een nieuw dagschema en ook een nieuwe dieetlijst zodat je weet op wat je best allemaal let. Deze krijg je dan zo snel mogelijk van ons (we bespreken wanneer je deze mag verwachten). Ook kijken we in deze consultatie hoe we de opvolging verder zetten in de stabilisatiefase.

Stabilisatiefase

Dit is een opvolging om te kijken hoe het blijft lukken om op te letten en om te kijken of we bepaalde dingen eventueel nog eens kunnen uitproberen. Ook is het een moment waarop je al je vragen kan stellen. Hoe vaak je terug komt en om de hoeveel tijd bespreken we samen en hangt uiteraard af van persoon tot persoon. Vaak hangt dit ook af van op welke FODMaP's je reageert. Deze consulten zijn er om je verder te helpen om minder last te hebben en ook om je patroon zo gevarieerd mogelijk te houden. Dit om zeker te voorkomen dat er tekorten zouden optreden.