Aspergetaart

Ingrediënten

  • 6 grote vellen filodeeg
  • 20g gesmolten margarine
  • 5 witte asperges
  • 5 groene asperges
  • 200ml light room (<10% vet)
  • ½ basilicumplant
  • 4 eieren
  • peper en zout

Bereidingswijze

Reinig de asperges op een goede manier (met dunschiller!) zodat de schil goed verwijderd is. Plaats een grote kom met water op het vuur. Laat het water koken en breng dan de asperges in het kokende water. Laat ongeveer 10 minuten koken tot de asperges beetgaar zijn. Neem ondertussen een grote ovenschaal en beleg deze met een vel filodeeg. Bestrijk dit vel met de gesmolten margarine en leg er daarna een nieuw vel op. Herhaal dit tot de 6 grote vellen op elkaar liggen (snijd eventueel overtollige stukken af). Als de asperges gaar zijn, laat deze dan uitleggen in een vergiet zodat het overtollige vocht verdwijnt. Breng ondertussen de room en basilicum in een blender en mix alles tot één geheel. Klop hierna de eieren los in een kom en voeg hierbij het basilicum/roommengsel. Kruid af met peper en zout. Verwarm hierna de oven voor op 200°C. Schik de asperges op het filodeeg (bij voorkeur eerst een witte asperge dan een groene enzovoort) tot de ovenschaal vol ligt. Giet het ei/room-mengsel over de asperges en plaats hierna de ovenschaal in de oven. Laat gedurende 45 minuten garen op 180°C (minder lang indien de taart kleiner is).