Lasagne met pompoen, spinazie en ricotta

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 butternut pompoen
  • 500 g diepvriesspinazie (bij voorkeur al gehakt)
  • 2 el bakmargarine
  • enkele verse blaadjes salie
  • 500 g ricotta
  • 250 g lasagnevellen
  • peper en zout
  • 300 ml magere melk + extra scheutje
  • enkele eetlepels bloem
  • 100 g gemalen light kaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. en zet op grillstand.
  2. Pel de ui en knoflook en snipper fijn. Schil de pompoen en snijd op halve maanvormige ringen (is makkelijker om tussen de lasagnevellen te leggen). Snijd de salieblaadjes fijn. Ontdooi de spinazie in de microgolf.
  3. Kook in veel water ondertussen de lasagnevellen beetgaar. Giet af en leg de vellen open op propere keukenhanddoeken.
  4. Stoof de ui en look aan in de bakmargarine. Voeg de pompoen toe en laat ca. 5 min. mee stoven, tot ze zacht zijn. Voeg op het einde de salieblaadjes, peper en zout toe.
  5. Meng de spinazie met de ricotta.
  6. Maak de béchamelsaus. Breng de melk aan de kook. Leng een beetje bloem in een potje aan met een scheutje koude melk. Voeg dit papje toe aan de kokende melk. Roer goed zodat er geen klonters in zitten. Laat even doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt. In geval de saus nog niet de gewenste dikte heeft, kan je aan de kokende melk nog wat extra bloem toevoegen (let er wel op dat je goed blijft roeren!). Kruid met peper en zout. Voeg van het vuur de gemalen kaas toe.
  7. Maak de lasagne. Neem een ovenschaal en begin onderaan met een klein laagje béchamelsaus. Leg hierop 1 laag lasagnevellen, vervolgens een laag spinazie-ricottamengsel en hierop de pompoenreepjes. Herhaal vervolgens tot alles op is. Eindig de lasagne met de béchamelsaus. Plaats ca. 10 min. in de oven, totdat de lasagne bovenaan een korstje heeft.

Eet smakelijk!

 

Weetje: In dit recept worden de lasagnevellen al voorgekookt. Dit omdat er met ricotta als saus gewerkt wordt. De lasagnevellen garen normaal door de saus, maar uit ricotta kunnen ze te weinig vocht opnemen om te garen.