Vegetarische moussaka

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels olie
  • 175g rode linzen
  • 5 aardappelen (grote van een ei), in schijfjes
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 grote tomaten, gepeld en in blokjes
  • 7 middelgrote champignons, in schijfjes
  • 1 aubergine, in schijfjes
  • 3 eetlepels geraspte magere kaas
Voor de bechamelsaus:
  • 1 eetlepel bakmargarine
  • 1 eetlepel bloem
  • 200ml magere melk
  • zout, peper en nootmuskaat

Bereidingswijze

Warm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in met een beetje olie. Spoel de linzen kort onder koud stromend water en kook ze gedurende 20 minuten in water. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Breng ze daarna in een kom. Voeg water toe tot de schijfjes net onder staan. Voeg zout toe en breng het geheel aan de kook. Laat de aardappelen gedurende 20 minuten doorkoken. Snipper de ajuin en de knoflook. Ontvel de tomaat en snijd deze in blokjes. Borstel de champignons en snijd deze in dunne schijfjes. Verhit 2/3 van de olijfolie in een pan en fruit de ui gedurende 2 minuten. Voeg de knoflook, de champignons en de tomaten toe aan het geheel.

 

Snijd de aubergine in plakken en grill ze in een grillpan of bak ze in een koekenpan met 1/3 van de olijfolie. Leg de helft van de linzen en de champignon/tomatenmix op de bodem van de ovenschaal. Spreid daarover de helft van de aubergine en daarboven de helft van de aardappelen. Herhaal dit daarna nogmaals.

 

Smelt voor de saus de margarine in een steelpan. Voeg de bloem beetje bij beetje toe tot je een vaste massa verkrijgt. Voeg daarna beetje bij beetje de magere melk toe en laat de saus koken om in te dikken. Kruid de saus met zout, peper en nootmuskaat en giet ze bovenop de aardappelen. Strooi de geraspte kaas over het geheel. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak het gerecht gedurende 35 minuten op 180°C.

 

Dien op en geniet ervan!