Advies bij eetstoornissen

Hulp nodig bij de behandeling van je eetstoornis?

Door de jaren heen hebben we ons op verschillende vlakken bijgeschoold omtrent eetstoornissen. Dit door veel boeken te lezen, met veel mensen te praten, bijscholingen te volgen van Eetexpert en nog zoveel meer. Daarnaast hebben we in de praktijk ook al verschillende mensen geholpen bij het herstel van hun eetstoornis. Daarom dat we ook voor jou klaar staan om je te helpen om een leven op te bouwen waarbij eten/gewicht/uiterlijk/… niet meer op de eerste plaats staan. Dit is een relatief lang proces met vallen en opstaan, gedurende het volledige proces staan we je bij om te helpen waar mogelijk.

Wat is het?

Een eetstoornis of een eetprobleem, is natuurlijk een ruim begrip. Veel mensen denken dan bijvoorbeeld aan anorexia nervosa of boulimia nervosa, maar dit begrip bevat nog zoveel meer. Eigenlijk kan je het zien als een gestoorde relatie hebben met eten. Dit kan zijn dat je obsessief bezig bent met eten om je gewicht/uiterlijk/.. aan te passen. Het kan ook zijn dat je een drang hebt naar eten, een drang die je niet kan sussen. Dus er is op de één of andere manier een foute relatie ontstaan met eten.

 

Hier onder kan je de typische eetstoornissen zien:

  • Anorexia nervosa

  • Boulimia nervosa

  • Binge eating disorder

  • Orthorexia

  • Diabolimica

Maar ook andere zaken horen hieronder. Denk bijvoorbeeld aan stiekeme eters (dus dat mensen niet mogen zien hoeveel je eet of wat je eet), maar ook suikerverslaving of een eetverslaving of het weigeren van bepaalde voedingsmiddelen.

Emotioneel eten?

Naast eetproblemen zien we de laatste tijd ook veel mensen die zeggen dat ze een emotionele eter zijn. Maar wat is dit nu eigenlijk? Een emotionele eter is iemand die bij eender welk gevoel naar eten of een bepaald soort voedingsmiddel gaat grijpen. Dit kan zijn om zichzelf te troosten, maar het kan ook als ontspanning of beloning zijn. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.

Heb ik een eetstoornis?

Misschien ben je niet zeker of je een eetstoornis hebt of twijfel je hierover. Als je bij ons langskomt, dan bekijken we samen met jou wat er aan de hand is en kijken we om een persoonlijk behandelplan op te starten. We kiezen ervoor om een uitgebreide intake te doen, zodat we een duidelijk beeld krijgen van het probleem en jouw hulpvraag.

 

Deze intake kan eventjes duren en het is niet zo dat we reeds na 1 consultatie een volledige behandeling opstarten. Voor ons is het belangrijk om jou te leren kennen, zodat we je ook op de best mogelijke manier kunnen verder helpen. Niet alleen voeding, maar ook psychologische hulp is hierbij belangrijk. Heb je zelf reeds een psycholoog? Dan bekijken we, uiteraard enkel met jouw toestemming, of het mogelijk is om hiermee contact op te nemen. Heb je nog geen psycholoog, dan kijken wij of we iemand kunnen aanraden die bij je past. Wij werken reeds met verschillende psychologen samen en we proberen ook met hen je situatie op geregelde tijdstippen te bespreken.

 

Waarom opteren wij nu voor een aanpak op verschillende vlakken? Dit is omdat we merken dat niet alleen het symptoom (het eetprobleem) aangepakt moet worden maar ook de oorzaak ervan. Vaak is de oorzaak psychologisch en hier moeten we leren mee omgaan. Daarnaast moet er ook naar de voeding gekeken worden en hoe we deze terug gezond kunnen maken. Een eetprobleem zorgt er vaak voor dat we bepaalde voedingsmiddelen in overmaat gaan eten en andere juist gaan vermijden.

 

De behandeling is volledig persoonlijk en voor jou wordt dan ook een eigen behandelplan opgesteld met specifieke doelen en met als einddoel om je eetstoornis de baas te kunnen. Dit doen we door educatie, te kijken wat de goede porties zijn voor jou, te leren hoe je je gewicht en lichaam kan leren accepteren en nog zoveel meer. 

We beginnen altijd met een uitgebreide intake om een duidelijk beeld te krijgen wat er allemaal in je hoofd omgaat en waarrond we best werken. Daarna kijken we samen wat er jou precies kan verder helpen om dit aan te pakken. Dit kan zijn door volgende zaken:

  • Educatie rond gezonde voeding

  • Educatie rond richtporties

  • Mindful eating of bewuster leren eten

  • Een weerwoord ontwikkelen voor de drang in je hoofd

  • ...

Tijdens de consultaties maken we ook gebruik van enkele tools. Daarnaast krijg je vaak informatie mee naar huis, maar ook opdrachten om je zoveel mogelijk te helpen. Als je ouders, broer(s), zussen, partner... het moeilijk vinden om te weten hoe ze het best je helpen, dan is het ook steeds mogelijk dat ze eens langskomen. We kijken eigenlijk wat voor jou de beste hulp kan zijn. 

Verschillende soorten consultaties?

Praktijk Gent: Frans Van Ryhovelaan 204 - 9000 Gent
Praktijk Kortrijk: Neder Mosscher 43 - 8500 Kortrijk

Afspraak of info?

info@lottedeclercq.be        GSM: 0499/89.98.25

©2021 door Diëtistenpraktijk Lotte De Clercq.

Nieuw logo.png
0