FODMAP
Hulp bij prikkelbare darmen
Heb je last van het prikkelbare darmsyndroom? Of raadt je dokter je aan om het FODMAP dieet toe te passen? Dan helpen we je hier graag mee verder.
We doen dit door je te informeren wat FODMAPs zijn en je een duidelijk beeld te geven hoe je dit moet aanpakken. Meer informatie over FODMAPs of een plek waar je vragen kan stellen vind je hier.
Het FODMAP-dieet bestaat uit 3 fasen, namelijk de eliminatiefase, de herintroductiefase en de stabilisatie fase. Hier volgt een klein beetje uitleg over hoe dit verloopt. Gedurende enkele weken gaan we de FODMAPs vermijden/elimineren en is het dus belangrijk dat je weet hoe je dit moet doen. We doen dit door veel informatie mee te geven, maar wat krijg je nu precies mee van ons?
Informatie over FODMAP in het algemeen
Een dieetlijst met wat je wel kan eten
Receptenbundel (met meer dan 100 recepten)
Verschillende weekmenu's om je inspiratie geven
Een eet- en klachtendagboekje
Dit om ervoor te zorgen dat je het dieet goed kan aanpakken. Het is een moeilijk dieet en daarom dat ik je ook alle handvatten wil aanreiken om het makkelijker te maken.
Nadien kijken we om deze FODMAPs te herintroduceren zodat we te weten komen op wat je nu precies reageert. Samen bekijken we hoe je je voeding moet aanpassen en hoe je dit in je dagdagelijkse leven kan implementeren. We helpen je ook met de herintroductie en hoe je bepaalde signalen moet interpreteren. Zodat we je ook na het verloop van het dieet je verder kunnen helpen. Dit noemen we dan de stabilisatiefase.
Zijn er voedingsstoffen uitgekomen waar je lichaam op reageert? Dan stellen we een nieuwe dieetlijst op en helpen we je om dit in je voedingspatroon aan te passen zodat je minder last hebt van je darmen.
Wat is FODMAP
Als je niet weet wat je FODMAP is, of je wilt eerst wat meer informatie. Dan kan onderstaand filmpje je zeker wegwijs maken.
Verloop van de verschillende consulten
ELIMINATIEFASE
Het eerste consult bij de eliminatiefase is een zeer uitgebreid consult omdat er hier veel in besproken moet worden. Je mag rekenen dat deze toch wel 2 uur duurt. Dit hangt ook een beetje af van wat je reeds weet en hoeveel vragen je zelf al hebt. Tijdens dit consult bespreken we samen wat FODMAP is, kijken we wat je allemaal nog kan eten en hoe je je huidige eetpatroon kan aanpassen naar een gezond en FODMAP-vriendelijk patroon. We overlopen echt alles, zo leer je hoe je de etiketten moet evalueren, hoe je je eten kan plannen en nog veel meer. Tijdens deze consultatie krijg je ook al enkele zaken mee:
Informatie over FODMAP in het algemeen
Een dieetlijst met wat je wel kan eten
Receptenbundel (met meer dan 100 recepten)
Een merkenlijst (met een vermelding van ook de winkels)
Verschillende weekmenu's om je inspiratie geven
Een eet- en klachtendagboekje
Tijdens de consultatie kan je al je vragen stellen, zodat je ook effectief van start kan gaan met het dieet.
Vervolgconsulten: Het is belangrijk dat deze strikte periode niet te lang wordt gevolgd en daarom raad ik aan om ook regelmatig af te spreken om alles te evalueren. Deze afspraken duren ongeveer een 30 minuten en dan kijken we hoe alles verloopt. Breng gerust producten mee waarover je twijfelt, dan bekijken we dit samen zodat je ook weet waarom iets wel of niet mag. Dit met de bedoeling dat je het ook echt leert. Ik zie je liever vaker terug, zodat we het goed kunnen bespreken en dat er zeker geen misverstanden zijn. Naar het consult breng je dan ook je eet- en klachtenboekje mee en dit bekijken we dan volledig. Zodat ik ook hier kan kijken hoe alles verloopt en hoe het met je klachten gesteld is. Tevens kijken we of er naast het FODMAP-dieet nog zaken zijn waar we rekening mee moeten houden.
Hoe vaak je tijdens deze fase moet terug komen hangt af van hoe het aan de ene kant lukt om het dieet te integreren, maar is ook afhankelijk hoe je darmen reageren op het dieet. Daarom dat we hier liever geen termijn op plaatsen, maar op regelmatige basis evalueren om de juiste beslissingen te maken. Zelf doe ik dit steeds liever persoonlijk, zodat we echt alles kunnen bespreken en kunnen bekijken. Via telefoon of via mail is dit vaak moeilijker tijdens deze fase, daarom dat ik ook ga voorstellen om je liever vaker terug te zien.
HERINTRODUCTIEFASE
Als we de eliminatiefase hebben doorlopen, dan kunnen we beginnen met de herintroductiefase. Net voordat je ermee begint komen we samen (voor ongeveer 1u) en dan bespreken we uitgebreid samen hoe je deze fase moet aanpakken. We bespreken duidelijk wat er allemaal moet gebeuren en wat je ook moet noteren. Voor deze fase hebben we een handig boekje ontwikkeld om je hiermee terug verder te helpen. Dit alles om er zeker van te zijn dat je ook deze fase tot een goed einde kan brengen.
Vervolgconsulten: We komen samen op regelmatige tijdstippen om te evalueren hoe de herintroductiefase verloopt en te kijken hoe dit alles een effect heeft bij jou. Daarnaast is het ook zo dat we samen kijken of er iets opnieuw getest dient te worden of niet. Ook kan deze periode soms lastig zijn omdat je natuurlijk je eigen triggers moet zoeken, daarom dat het wel belangrijk is om door te zetten. Heb je geen tijd om telkens naar de praktijk te komen? Dan kijken we om eventueel een telefonisch consult in te plannen. Dan kunnen we ook alles op een afgesproken moment gaan evalueren.
Na de herintroductie weten we wat jouw persoonlijke triggers zijn, dan is het dus de bedoeling dat we samen kijken hoe je dit nu kan toepassen in je leven. Ook kijken we in deze consultatie hoe we de opvolging verder zetten in de stabilisatiefase.
STABILISATIEFASE
Dit is een opvolging om te kijken hoe het blijft lukken om op te letten en om te kijken of we bepaalde dingen eventueel nog eens kunnen uitproberen. Ook is het een moment waarop je al je vragen kan stellen. Hoe vaak je terug komt en om de hoeveel tijd bespreken we samen en hangt uiteraard af van persoon tot persoon. Vaak hangt dit ook af van op welke FODMAPs je reageert. Deze consulten zijn er om je verder te helpen om minder last te hebben en ook om je patroon zo gevarieerd mogelijk te houden. Dit om zeker te voorkomen dat er tekorten zouden optreden.