top of page

Emotioneel eten

We horen het de dag van vandaag steeds vaker, mensen die zeggen dat ze een emotionele eter (emo-eter) of een stress-eter zijn. Daarom willen we je graag wat meer informatie geven over dit onderwerp.

Wat is emotioneel eten?

We kunnen spreken over emotioneel eten wanneer we eten op een moment dat we eigenlijk geen honger hebben en ons lichaam dus ook geen nood heeft aan voeding. Maar als ons lichaam ons niet triggert om te eten op dat moment, waarom doen we het dan? In de praktijk merken we dat deze vraag niet altijd zo makkelijk te beantwoorden is. We zien bij mensen die emotioneel eetgedrag vertonen dat ze vaak gaan eten op momenten dat ze zich onrustig voelen, zich vervelen, gefrustreerd zijn maar het kan ook voorkomen wanneer mensen leuke emoties ervaren. De trigger achter dit eetgedrag is dus niet een hongerige maag maar bepaalde emoties, gevoelens of stress.  

 

Eten kan er op dat moment voor zorgen dat je die emoties, gevoelens of stress even helemaal vergeet. Je gaat zo op in het eten dat er een gevoel van ontlading ontstaat. De negatieve gevoelens nemen af en worden even vervangen door een positief gevoel. Dit is vaak van korte duur want nadien kan het zijn dat je je schuldig gaat voelen over wat en hoeveel je net hebt gegeten. Schuldgevoel zorgt voor negatieve gevoelens en stress en voor je het weet zoek je weer je toevlucht in eten om dit slechte gevoel te sussen. Op die manier loop je telkens weer vast in hetzelfde patroon, een vicieuze cirkel.

 

Bij emotioneel eten kunnen we ook spreken over overeten. Aangezien we eten zonder dat we echt honger hebben, krijgen we ook geen gevoel van verzadiging. Overeten kan eventueel verder evolueren tot een eetbui. Een eetbui is een vorm van overeten die samengaat met controleverlies, namelijk het gevoel van niet meer te kunnen stoppen met eten ook al zou je het graag willen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je het gevoel dat je een emotionele eter bent of dat deze beschrijving wel bij jou past? Heb je al verschillende diëten gevolgd en maar telkens zonder blijvend succes? Dan kunnen wij, Lotte & Elien, samen met jou kijken of we je hierbij kunnen helpen. We hebben ons beiden gespecialiseerd in emotioneel eetgedrag en werken samen op de praktijk om je zo goed mogelijk op te volgen.

 

Tijdens de consultaties gaan we met jou op zoek wat jouw triggers zijn en helpen we je inzicht te krijgen in jouw eetgedrag. Op die manier komen we te weten hoe jouw vicieuze cirkel eruit ziet en proberen we dit patroon, waar je telkens weer dreigt in vast te lopen, te doorbreken. Merken we op dat het dieper zit dan hoe wij je als diëtisten kunnen helpen dan verwijzen we je ook door. Tijdens de aanpak van emo-eten is het niet de bedoeling om de nadruk te leggen op gewicht, maar op het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten.

 

We gebruiken verschillende technieken en blijven zoeken tot we een aanpak vinden waarmee jij geholpen bent. We geven je ook advies over voeding en hoe je alternatieven kan vinden om je emoties de baas te kunnen. Doordat we hier allebei in gespecialiseerd zijn, hebben we ook op regelmatige basis overlegmomenten. Zo zijn we zeker dat we je op de best mogelijke manier kunnen verder helpen.

Maar ben ik wel een emotionele eter?

Aangezien het niet altijd makkelijk is om voor jezelf uit te maken of je een emotionele eter bent, gaan we hier uitgebreid op screenen tijdens de consultaties. Nadien geven we onze bevindingen weer en bekijken we samen met jou hoe we jouw behandelplan gaan opstellen.

Hebben jullie er ervaring mee?

In onze praktijk hebben we al meerdere mensen met emotioneel eetgedrag geholpen om een gezonder eetpatroon te ontwikkelen. Daarnaast scholen we ons altijd verder bij om op de hoogte te blijven van de evoluties omtrent dit thema. Daarnaast geeft Lotte ook op regelmatige basis opleidingen aan andere diëtisten over dit onderwerp.

bottom of page